In deze voorjaarsreis brengen we aan bezoek aan 2 regio’s: de Noord-Franse regio Nord-Pas-de-Calais en in België West-Vlaanderen. In vroeger tijden waren dit de gebieden Vlaanderen, Henegouwen & Artesië. We verblijven in een mooi hotel in Lille en bezoeken van daar uit de volgende steden: Doornik, Kortrijk, Ieper in België en Arras & Lens in Frankrijk

Een korte historische schets: met het verval van het Romeinse Rijk in West-Europa verdwenen ook de meeste steden. Pas vanaf het jaar 1000 toen de handel steeds beduidender werd, namen de steden weer in grootte en aantal toe. In de Nederlanden ontwikkelt Atrecht/Arras, gelegen in het graafschap Artesië/Artois, zich tot een bloeiende handelsstad. De basis voor de welstand van Atrecht vormde de lakenhandel. Gedurende de eeuwen die volgden, bleef de verwerking van wol tot het gewilde laken de kurk waarop de regio's Artois en Vlaanderen economisch dreven. Na Atrecht werden achtereenvolgens Ieper en Kortrijk, en vervolgens Brugge en Gent, de leidende steden. Het graafschap Vlaanderen werd zo een van de rijkste streken van Europa. De grootse lakenhallen, rijke koopmanshuizen, fiere belforten, fraaie stadhuizen en majestueuze kerken getuigen nog van deze voorspoed. Verschillende van hen werden gebouwd met Doornikse steen.

Conflicten waren er ook: de koning van Frankrijk kreeg het aan de stok met de graaf van Vlaanderen, die gesteund werd door het gewone volk. In de Guldensporenslag (1302) - voor de poorten van Kortrijk - wisten laatstgenoemden een Frans ridderleger een zware nederlaag toe te brengen. In de tijd van de Bourgondische hertogen behoorden zowel Artois als Vlaanderen tot de Bourgondische (later Spaanse) Nederlanden. Lodewijk XIV wist zich echter meester te maken van Artois en Frans-Vlaanderen. De stad Rijsel (Lille) werd door Vauban van een citadel voorzien (1667). De roemruchte d'Artagnan was enige tijd gouverneur-generaal van Lille.

In de negentiende eeuw gingen Lille en Roboken/Roubaix een nieuwe bloeiperiode tegemoet. In Noord-Frankrijk werd steenkool gedolven en ook de textielindustrie werd wederom belangrijk. Zij verschaften werk en inkomen. Ook veel Vlamingen trokken naar Roubaix en Lille op zoek naar werk.

Aan het begin van de 20e eeuw werd deze streek opnieuw gekenmerkt door strijd: tijdens de Eerste Wereldoorlog werden Zuid-West Vlaanderen (het IJzerfront) en de omgeving van Lille zwaar getroffen door het vele en langdurige krijgsgeweld. Met name in Ieper zullen wij hier aandacht aan schenken. Behalve aan oude steden, lakennijverheid en krijgsgewoel besteden wij ook aandacht aan de schone kunsten: wij bezoeken onder meer de dependance van het Louvre te Lens.

U gaat toch zeker mee?!

Reisprogramma

1e dag: ’s Ochtends vertrekken we vanuit Limburg naar onze reisbestemming. Op weg naar onze reisbestemming volgen wij een route die de Romeinen ook genomen zouden kunnen hebben. Onze weg volgt namelijk voor een groot deel het tracé van de Via Belgica: van Maastricht, via Tongeren en Bavay richting Arras. We verblijven tijdens onze reis in de voormalige Romeinse provincie Gallia Belgica. Dit gebied, dat door Julius Caesar in de jaren 50 voor Chr. veroverd werd, was belangrijk vanwege de schapenteelt en wolproductie. Rond het middaguur bereiken we ons eerste reisdoel: Doornik. ’s Middags bezoeken wij eerst museum TAMAT en daarna de kathedraal van Doornik. In de 15e en 16e eeuw stond de stad Doornik internationaal bekend om haar tapijtkunst. Meer dan tweehonderd tapijtwevers werkten in de stadsateliers. De tapijten uit die tijd zijn de pronkstukken van museum TAMAT, waar we als eerste een bezoek aan brengen. In het museum, dat zich bevindt in een neoklassiek herenhuis van architect Bruno Renard, worden ook moderne werken geëxposeerd. Na het museum bezoeken we de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal, die de status van Unesco-werelderfgoed heeft. De kathedraal zelf is al bijna 20 jaar in restauratie, nadat een tornado het centrum van Doornik trof. Deze van oorsprong romaanse kerk met haar vijf even hoge toren, opgetrokken in de befaamde lokale blauwe Doornikse hardsteen, is een van de grootste kerken van België. Na het bezoek aan Doornik rijden we door naar ons hotel in Lille, waar we samen dineren.

2e dag: Op de tweede dag van onze reis bezoeken we ’s ochtends de stad Arras, in historische context ook wel bekend als Atrecht. Arras is de huidige hoofdstad van het departement Pas-de-Calais en was ooit de historische hoofdstad van de oude provincie Artesië. Arras wordt vermeld in Caesars De Bello Gallico en heeft een boeiende geschiedenis. Gedurende vele eeuwen lag Arras op de grens tussen Frankrijk en de Lage Landen en maakte deel uit van Vlaanderen of van Artois. In 1460 vond hier de Vauderie d'Arras plaats, een eerste heksenjacht in de Nederlanden. Bekend is de in 1579 in de stad gesloten Unie van Atrecht, waarbij een aantal Waalse gewesten, dat zich in 1576 bij de Pacificatie van Gent had aangesloten, zich weer verzoende met de Spaanse stadhouder, Alexander Farnese, de hertog van Parma. In de ochtend maken we een uitgebreide stadswandeling langs de belangrijkste bezienswaardigheden, waaronder het Stadhuis met zijn Art Déco-interieur, de kathedraal, de beroemde en prachtige pleinen van Arras en de Citadel van Vauban. Na de lunch vertrekken we naar het Kunstmuseum Louvre Lens. Het Louvre-Lens is een dependance van het Louvre in de Franse gemeente Lens, dichtbij Arras gelegen in het noordelijk mijngebied van Frankrijk. Het museum heeft geen eigen collectie, maar exposeert kunst uit het Louvre museum in Parijs. We krijgen hier een rondleiding door de "Galerij van de Tijd", het hart van het museum en bevat semi-permanente collecties uit het Louvre. De inrichting wordt regelmatig vernieuwd. Het loont ook zeker de moeite om aansluitend nog op eigen gelegenheid een deel van de ontworpen 20 ha grote landschapstuin te bekijken van tuinarchitecte Catherine Mosbach.

3e dag: Tijdens een verblijf in deze streken kan uiteraard de Eerste Wereldoorlog niet genegeerd worden: vandaag bezoeken we in en rond Ieper getuigenissen van die tijd. Eerst bezoeken we echter de Lakenhallen, een door Unesco beschermd monument, dat oorspronkelijk tussen 1260 en 1304 gebouwd is en toen het grootste gebouw in de westerse wereld was. Hier wordt het verhaal verteld van de lakennijverheid, die vanaf de 11e eeuw in Ieper bloeide. Na dit bezoek is er tijd om zelfstandig het In Flanders Fields Museum te bezoeken, dat volledig is gewijd aan de Eerste Wereldoorlog. Na de lunch gaan we met een gids te voet de stad in die jarenlang op de nauwelijks bewegende frontlijn lag. De stad werd als gevolg daarvan met de grond gelijkgemaakt en na de oorlog werd besloten om de oude situatie zo veel mogelijk te herstellen. Deze historiserende aanpak geeft de stad haar huidige aanzien, wat samen met het oorlogsverleden veel bezoekers trekt. Hierna maken we een busrit met gids, waarbij we onder andere loopgraven en gedenktekens rondom Ieper bekijken, die nog steeds als getuigenissen van de Eerste Wereldoorlog te zien zijn. Na een gezamenlijk diner wonen we tenslotte om 20 uur de dagelijkse ceremonie van de Last Post bij aan de Menenpoort, het Britse oorlogsmonument dat de namen draagt van ruim 50.000 vermiste soldaten.

4e dag: In de ochtend bezoeken we de Villa Cavrois: een modernistisch stijlicoon gebouwd tussen 1929 en 1932. Opdrachtgever was Paul Cavrois, een textielfabrikant, en de architect Robert Mallet-Stevens. De strakke vormgeving past in de stijl van het Nieuwe Bouwen met licht, lucht en functionalisme als basisprincipes. De architect ontwierp niet alleen het gebouw, maar ook het interieur en de tuinen. Na de lunch heeft u een vrije middag te besteden in Lille. In de stad die lang tot het graafschap Vlaanderen behoorde, zijn de Vlaamse invloeden nog merkbaar, bijvoorbeeld in de architectuur, maar ook aan de mosselen die vele restaurants op het menu hebben staan. U kunt bijvoorbeeld een stadswandeling maken, een bezoek brengen aan de oude beurs, het Musée des Beaux Arts of het Museum Hospice Comtesse. ’s Avonds kunt u op eigen gelegenheid dineren in Lille. Het hotel bevindt zich op loopafstand van het centrum waar u vele restaurants vindt.

5e dag: In de ochtend brengen we een bezoek aan Kortrijk. We starten met een stadswandeling waarin we kennis maken met de belangrijkste monumenten van de stad. We bezoeken onder andere de historische zalen van het stadhuis, het Belfort, het Begijnhof Sint-Elisabeth en de Onze-Lieve Vrouwekerk. Na de wandeling brengen we bezoek aan Kortrijk1302: een klank- en lichtspel waarin de beroemde Guldensporenslag (uit 1302) op evocatieve wijze tot leven is gewekt. Na de lunch vertrekken we weer richting Limburg waar we de reis afsluiten met het traditionele slotdiner. Na het diner brengt de bus u weer terug naar uw opstapplek.

Hotel

We verblijven in Hotel Novotel Lille Centre Grand Place (116 Rue l’Hôpital Militaire, Lille). Dit viersterrenhotel is centraal gelegen in de wijk Lille Centre Ville, vlakbij de pittoreske straatjes van de voetgangerszone. Alle kamers zijn uitgerust in de typische Novotel-stijl met een kluisje en airco, gratis wifi en geluiddichte muren, badkamer met douche/bad, apart toilet, toiletartikelen en tv.

Inbegrepen

• vervoer met een luxe touringcar, die wordt bestuurd door een ervaren chauffeur
• 4 nachten Hotel Novotel Lille Centre Grand Place
• ontbijt 's morgens op de 2e t/m 5e dag
• 3-gangen-diner 's avonds op de 1e, 2e, 3e en 5e dag . De 4e dag kunt u op eigen gelegenheid in Lille eten.
• alle entrees voor de musea die worden bezocht
• alle kosten voor gidsen


Overige

In principe wordt het programma zoals beschreven aangehouden. Programmawijzigingen c.q. aanpassingen door LGOG/chauffeur zijn echter mogelijk.

Toeslag:
Geen eenpersoonskamertoeslag (beperkt aantal 1-persoonskamers

NB: geeft u bij ‘Bijzonderheden’ aub aan wat uw LGOG-lidnummer is.

Foto's

Beoordelingen

Vertrekdata Laken, steen & klaprozen

Vertrekdata Reisduur Prijs Vertrekgarantie  
08-05-2024 5 dagen €735,00 Direct boeken
16-05-2024 5 dagen €735,00 Direct boeken

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws!