Het is verreweg de bekendste lange afstandswandelroute van Nederland. We hebben het natuurlijk over het Pieterpad, dat een kleine 500 kilometer telt tussen het Groningse Buren en de Limburgse Sint Pietersberg. Voor de fietser is er een alternatief; het  Fietserpad! Je fietst over fraaie fietspaadjes min om meer parallel aan het Pieterpad via fietsknooppunten.

In Zuidoost-Drenthe, midden op de Drentse Hondsrug ligt de gemeente Borger-Odoorn. Het dorp Odoorn is een typisch brinkdorp en is vanwege de gunstige ligging bijzonder in trek. In het gezellige oude centrum is het goed toeven. Omringd door bossen, weiden en heidevelden is Odoorn altijd het ideale  uitgangspunt voor onze eigen fietsreis 'Fietsen in Drenthe' geweest. Dit jaar hebben wij er weer voor gekozen om vanuit onze standplaats Odoorn enkele etappes van het Fietserpad in ons fietsprogramma op te nemen (Van Pieterburen tot Hellendoorn). Mooie fietsroutes dwars door de provinciën Groningen, Drenthe en Overijssel.

Reisprogramma

1e dag: Na de ophaalroute rijden we rechtstreeks naar Odoorn, waar we rond het middaguur arriveren. Na de gezamenlijke lunch krijgen we eerst uitleg over het programma van deze week. Vandaag maken we een korte fietsroute naar de brinkdorpen Valthe en Exloo, waar de eeuwenoude Saksische boerderijen op de oude brink meteen opvallen. Nieuw in Exloo is het schapeninformatiecentrum, gratis te bezoeken. Als we geluk hebben, zien we de schaapskudde bij de schaapskooi (Fietsroute ca. 20 km).

2e dag: Vandaag starten we bij het beginpunt van het Pieterpad namelijk in Pieterburen. We fietsen via knooppunten door het Groningse Wierdenland, een vlak landschap met kreken en dorpjes die wat hoger op de wierden liggen. De route voert langs het Rietdiep, door het mooiste dorp van Nederland; Winsum, om uit te komen in de historische binnenstad van Groningen. Al in de stad volgen we oevers van de Drentsche Aa, die we tijdens de rest van de tocht telkens zien opduiken. Genieten van de prachtige natuur en het fraaie landschap rond het Paterwoldsemeer, het Noordlaarderbos en op de Hondsrug. Deze dag eindigt in het typische brinkdorp Zuidlaren waar de bus ons weer terug brengt naar Odoorn (Fietsroute ca. 56 km).

3e dag: Vandaag wordt een Drentse dag en starten we weer in Zuidlaren. We fietsen over het Balloërveld en de heide rond Gieten en Grolloo. Na Rolde, voormalig hoofddorp van Drenthe, passeer je twee hunebedden. De ruim 20 meter hoge Rolderrug voert ons door het Hart van Drenthe, een ruim 5000 hectare groot  natuurgebied met bossen, heidevelden, vennen en kronkelende beken. Na ‘De Kielse Keien’ gaat het verder naar het Openluchtmuseum van Ellert en Brammert, die de hoofdrol spelen in een volksverhaal uit 1660. Via het Schapenpark van Odoorn keren we terug naar ons hotel in Odoorn (Fietsroute ca. 58 km).

4e dag: Na het ontbijt verlaten we Odoorn en fietsen via Kibbelveen, het kunstenaarsdorp Zweelo, Oud Aalden en  Oosterhesselen richting Ommen. Over smalle weggetjes fietsen we door het dal van de Overijsselse Vecht, door statige beukenlanen, langs wuivende rietkragen, en door houtwallen rond historische boerderijen. We komen door het fraaie esdorp Rheeze om even later in het gezellige dorp Ommen aan te komen, het eindpunt van deze deze dag (Fietsroute ca. 60 km).

5e dag: Vandaag beginnen we aan de terugreis. We rijden richting Landgoed Het Laer in Ommen het startpunt van deze laatste dag. Hier verandert het landschap en maken we een mooie fietstocht in de prachtige natuur van de Lemelerberg. Geniet hier van de uitzichten en de afwisseling van zandvlaktes, heide, jeneverbessen en bossen. Nog even een vlak stuk en dan als laatste over de Hellendoornse berg naar ons eindpunt Hellendoorn (Fietsroute ca. 25 km). De reis wordt besloten met een prima afscheidsdiner.

Hotel

Hotel ‘de Oringer Marke’ ligt in het centrum van Odoorn. Alle uitstekende, rookvrije kamers zijn voorzien van douche en/ of bad, toilet, telefoon, flatscreen tv, kluisje en een zitje. Het hotel beschikt over een prima restaurant, lift, brasserie, lounge, serre, zes bowlingbanen en een gezellig factory-cafe.

Inbegrepen

• verzorging op basis van halfpension (uitgebreid ontbijtbuffet en prima 3-gangendiner)
• lunch 1e dag
• afscheidsdiner
• filmavond Geopark de Hondsrug en Drenthe
• hilarische Drenthe quiz
• gezellige hollandse-spelen avond met sjoelcompetitie
• parkeer- en tolkosten
• ondersteuning en begeleiding door chauffeur/reisleider
• routebeschrijving middels fietsknooppunten

Niet inbegrepen:

Niet genoemde excursies en overige excursiekosten zoals entrees, gids-, veer- en bootkosten, tenzij onder
inbegrepen aangegeven.

Overige

In principe wordt het programma zoals beschreven aangehouden. Programmawijzigingen c.q. aanpassingen door chauffeur/reisleiding mogelijk.

Toeslag:
• eenpersoonskamer € 125,-
• huurfiets op aanvraag

Fietsbus:
Deze fietsvakantie wordt uitgevoerd met een van onze luxe touringcars met onze nieuwe fietsaanhanger. Dat wil zeggen dat uw eigen fiets (of eventueel huurfiets) een plaats krijgt in deze aanhangwagen. Op deze manier kunt u met de fiets die u gewend bent op comfortabele wijze genieten van uw actieve vakantie.

Begeleiding:
De chauffeur of hotelier is bij deze reis het aanspreekpunt. Bij vragen, wensen, problemen (bijv. met uw fiets) zal hij u met raad en, indien mogelijk daad, ter zijde staan.

Ophaalschema:
Bij deze fietsreizen is een beperkt ophaalschema van toepassing.Foto's

Beoordelingen

Vertrekdata Fiets het Pieterpad

Vertrekdata Reisduur Prijs Vertrekgarantie  
22-07-2024 5 dagen €625,00 Direct boeken
30-09-2024 5 dagen €625,00 Direct boeken

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws!