De stad Wroclaw, in het zuiden van Polen, is een echte aanrader als je op zoek bent naaar een geschikte stedentrip of korte vakantie. Door de ligging aan de Oder heeft de stad een eeuwenlange geschiedenis én was én is deze historische stad het belangrijkste culturele, economische en toeristische centrum van Zuidwest Polen, ook wel het 'Venetië van Polen' genoemd.

Meer dan 100 bruggen en loopbruggen verbinden beide oevers van de stad. Wellicht is de 45 m hoge heksenbrug die de torens van de Sint Maria Magdalena Kathedraal met elkaar verbindt echter de bekendste. Het feit dat de stad in 2016 tot culturele hoofdstad van Europa werd uitgeroepen was een bevestiging van het culturele en architectonische belang van deze bruisende stad. Bij het toeristenbureau zijn verschillende wandelroutes te verkrijgen waaronder een route langs 300 verstopte kabouters, het symbool tegen communistische regime. Wroclaw bezoeken begint bij de oude stad (Stare Maisto) op Rynek, oftewel het marktplein gelegen in het hart van de stad. Het plein staat bekend om de kleurrijke gebouwen en mooie architectuur die er te vinden is. Bijvoorbeeld het gotische stadhuis. Het plein is één van de grootste pleinen van Europa en er zijn vele terrassen te vinden. Een ideaal startpunt om hiervandaan de stad te gaan ontdekken.

Ostrów Tumski is één van de oudste gedeelten van Wroclaw, omringd door de rivier Oder. Steek de rivier over bij de Tumski brug, die volhangt met slotjes van geliefden. Op het eiland zijn diverse bezienswaardigheden te vinden zoals de St. John’s kathedraal en de Holy Cross St. Bartholomew basiliek. Ostrów Tumski is een rustig gedeelte van de stad en daardoor heerlijk om doorheen te wandelen.

De markthal van Wroclaw is een heerlijke plek voor een lunch. Er zijn ongeveer 190 marktkraampjes waar van alles te koop is. Het gebouw stamt uit 1905 en is al een bezienswaardigheid op zichzelf. Slenter langs de kraampjes, koop wat vers fruit, typisch Poolse chocolade, heerlijke versgebakken broodjes en natuurlijk Poolse pierogi.

Reisprogramma

1e dag: Heenreis. In de late middag arriveren we in de Poolse stad Legnica waar we overnachten.

2e dag:
Na het ontbijt bezoeken we de stad waar ondanks verwoestingen aan het einde van de Tweede Wereldoorlog nog tal van historische gebouwen te bezichtigen zijn. De St. Peter en Paulkerk en ook het marktplein stammen uit de 14e-15e eeuw, het raadhuis en stadtheater uit de 18e eeuw. ’s Middags rijden we verder naar Wroclav waar we na aankomst een rondrit en wandeling maken met een Nederlands sprekende gids.

3e dag:
Vandaag is in principe een vrije dag zodat u op eigen gelegenheid de stad kunt verkennen. Dit kan te voet, maar eventueel ook per fiets of tijdens een rondvaart. Bij voldoende belangstelling organiseert de chauffeur een extra excursie.

4e dag:
Vandaag maken we o.l.v. de chauffeur een mooie rondrit door Neder-Silezië. Een langer stop wordt gemaakt in het stadje Swidnica bekend om zijn vredeskerk, gebouwd in de 17e eeuw als symbool voor de verzoening tussen katholieken en protestanten en bij Kasteel Ksiaz (Fürstenstein) nabij Swiebodzice.

5e dag:
Na het ontbijt verlaten we Wroclav en rijden naar de Duits-Poolse grensstad Görlitz, volgens velen één van de mooiste steden van Duitsland. De stad met 4000 monumenten is een aaneenschakeling van fraaie, monumentale panden met de rivier de Neisse als natuurlijke grens tussen het Duitse Görlitz en het Poolse Zgorzelec. Prachtig versierde hallenhuizen en de schoonheid van de historische binnenstad maakt dat Görlitz een belangrijke filmstad werd. The Grand Budapest Hotel (Ralph Fiennes), Inglourious Basterds (Brad Pitt) en The Monuments Men (George Clooney) werden hier opgenomen.

6e dag:
Terugreis. De reis wordt besloten met een prima diner.

Hotel

Op de heen- en terugreis wordt overnacht in prima en gunstig gelegen middenklasse hotels in Legnica (heenreis) en Görlitz (terugreis). Alle kamers hebben douche of bad, wc en televisie. In Wroclav zijn kamers gereserveerd in het vijfsterren Hotel Radisson Blu gelegen in het centrum van de stad. Alle kamers zijn voorzien van douche of bad, wc, televisie, airco, minibar, föhn, safe en thee-/koffiezetapparaat. Het hotel heeft een lift, restaurant Aquarelle, bar Squiggles en fitnessruimte.

Inbegrepen

• verzorging op basis van halfpension (uitgebreid ontbijtbuffet en prima diner)
• afscheidsdiner
• rondrit en wandeling Wroclav o.l.v. gids
• rondrit Neder-Silezië o.l.v. chauffeur
• stadswandeling Görlitz o.l.v. gids
• parkeer- en tolkosten

Niet inbegrepen:
Niet genoemde excursies en overige excursiekosten zoals entree, gids-, veer- en bootkosten, tenzij onder inbegrepen aangegeven.

Overige

In principe wordt het programma zoals beschreven aangehouden. Programmawijzigingen c.q. aanpassingen door chauffeur mogelijk.

Toeslag:
• eenpersoonskamer € 110,-
• fietstocht Wroclav ca. 50,- #

# Alleen bij voldoende belangstelling, bij boeking op te geven

Foto's

Beoordelingen
Helaas, deze reis is niet meer beschikbaar.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws!