In juni van het jaar 1673 – dit jaar precies 350 jaar geleden - werd Maastricht belegerd door de Franse Zonnekoning: Lodewijk XIV. In zijn gevolg bevonden zich zowel de beroemde musketier Charles de Batz de Castelmore - beter bekend als d’Artagnan -, als zijn bijna even bekende vestingbouwer Sébastien le Prestre de Vauban. Lodewijk won het fameuze beleg dankzij het strategisch vernuft van Vauban, maar moest wel afscheid nemen van d’Artagnan, die voor de muren van Maastricht zijn laatste adem uitblies…


In deze 4-daagse reis – Route 1673 – treden we letterlijk in de voetsporen van deze drie legendarische historische personen door dezelfde reis te maken die zij in de vroege zomer van 1673 maakten: van Parijs, via Lille, naar Maastricht. Onderweg bezoeken we diverse musea en lieux de mémoire, die tegenwoordig nog herinneren aan de gebeurtenissen in dat dramatische jaar: 1673.

Archeoloog en voormalig conservator van Centre Céramique Wim Dijkman gaat als speciaal inhoudsdeskundige mee op beide reizen. Hij heeft de afgelopen decennia meegewerkt aan diverse exposities en publicaties over de gebeurtenissen in Maastricht in het jaar 1673. De overige museumgidsen spreken Engels of Duits.

Deze reis wordt georganiseerd door Ghielen Touringcarbedrijf in samenwerking met het Koninklijk Limburgs Geschied- en Oudheidkundig Genootschap (LGOG), LImburgs Museum en Maastricht Museum. De reis is zowel te boeken voor leden van het LGOG, als andere geïnteresseerden. De reis is zowel te boeken voor leden van het LGOG, als andere geïnteresseerden.

Reisprogramma

1e dag: in de ochtend en vroege middag rijden we naar Parijs. Tijdens deze heenreis krijgt u van Wim Dijkman een uitgebreide inleiding over de gebeurtenissen in het jaar 1673. 
In de middag brengen we een bezoek aan Château Vincennes, ten oosten van Parijs, waar u een gegidste rondleiding door de expositie ‘D’Artagnan et les mousquetaires du roi. Aux sources du mythe’ krijgt. Hierna gaan we op weg naar ons hotel ten noorden van Parijs, waar we samen dineren.

2e dag: in de ochtend brengen we een bezoek aan Chateau Saint-Germain-en-Laye, ten westen van Parijs, de hoofdresidentie van Lodewijk XIV in 1673 (NB: pas in 1682 nam Lodewijk zijn intrek in Versailles). Vanuit dit kasteel begon hij begin juni 1673 zijn tocht richting Maastricht. Tegenwoordig is in dit kasteel het Musée d’Archéologie Nationale gevestigd. U krijgt een gegidste rondleiding, waarin zowel aandacht wordt besteed aan de tijd dat de Zonnekoning hier resideerde, als de huidige collectie van het museum.
In de middag maken we een rondrit door Parijs langs verschillende lieux de mémoire die herinneren aan de gebeurtenissen in 1673, onder andere de Porte St. Denis (waarop Lodewijk XIV zijn veldtocht naar Maastricht vereeuwigde) en het standbeeld van d’Artagnan. Aan het einde van de middag heeft u nog wat vrije tijd, waarna we naar ons hotel terugkeren waar we samen dineren.

3e dag: in de ochtend vertrekken we naar Le Quesnoy, een vestingstadje in Noord-Frankrijk dat werd ontworpen door Sébastien le Prestre de Vauban, en nog uitzonderlijk goed bewaard is gebleven. Hier krijgen we een rondleiding van Wim Dijkman.
Na de lunch rijden we door naar Lille, waar d’Artagnan sinds april 1672 gouverneur was. Lodewijk XIV maakte een omweg naar Lille om hem en maarschalk Sébastian Le Prestre de Vauban op te halen. We bezoeken het Palais des Beaux Arts om de 14 maquettes te bekijken, waaronder die van Maastricht, die Lodewijk XIV en zijn opvolgers lieten maken van de steden die zij veroverd hadden. ’s Avonds kunt u op eigen gelegenheid dineren in het centrum van Lille.

4e dag: In de ochtend maken we de terugreis vanuit Lille naar Maastricht. Na de lunch brengen we eerst een bezoek aan Wolder, waar zowel Lodewijk XIV als de musketiers verbleven tijdens het beleg. Volgens de overlevering is d’Artagnan na zijn dood begraven in de kerk van Wolder. Daarna brengen we een bezoek aan kasteel Borgharen en het nabijgelegen paardengraf, dat hoogstwaarschijnlijk een relatie heeft met het beleg van 1673. En tenslotte brengen we een bezoek aan het standbeeld van d’Artagnan in het Maastrichte stadspark, waar we nog bezoek krijgen van twee zeer speciale gasten. Wie dat zijn houden we nog even geheim…    Na een afsluitend diner brengt de bus u weer terug naar uw opstapplek.

Na afloop van de reis kunt u – facultatief – nog deelnemen aan twee rondleidingen, die momenteel in Limburg te zien zijn:
• Op 2 december leidt Wim Dijkman u rond door de tentoonstelling ‘Slaags aan de Maas’ in het Limburgs Museum in Venlo.
• Op 9 december wordt u rondgeleid door de ‘Maastricht 1673. De ‘Zonnekoning verovert de stad’ in het Maastricht Museum.
De kosten voor deze rondleidingen zijn in de reissom inbegrepen.

De entreekosten bij het Limburgs Museum (€ 21 p.p.) betaalt u zelf op 2 december. Bezoek aan de tentoonstelling in het Maastricht Museum is gratis voor LGOG-leden, en kost € 8 p.p. voor niet-LGOG-leden.Hotel

De eerste en tweede nacht verblijven we in Hotel Mercure Paris Le Bourget (2 Rue Jean Perrin, Le Blanc-Mesnil). Het biedt 143 ruime kamers, een restaurant met terras, zwembad & bar. Alle kamers zijn uitgerust met een flatscreen-tv met internationale zenders, gratis wifi en koffie- en theefaciliteiten, badkamer met douche en föhn en apart toilet.

De derde nacht verblijven we in Hotel Novotel Lille Centre Grand Place (116 Rue l’Hôpital Militaire, Lille). Dit viersterrenhotel is centraal gelegen in de wijk Lille Centre Ville, vlakbij de pittoreske straatjes van de voetgangerszone. Alle kamers zijn uitgerust in de typische Novotel-stijl met een kluisje en airco, gratis wifi en geluiddichte muren, badkamer met douche/bad, apart toilet, toiletartikelen en tv.


Inbegrepen

• vervoer met een luxe touringcar, die wordt bestuurd door een ervaren chauffeur
• 2 overnachtingen in Hotel Mercure Paris Le Bourget
• 1 overnachting in Hotel Novotel Lille Centre Grand Place
• ontbijt 's morgens op de 2e t/m 4e dag
• 3-gangen-diner 's avonds op de 1e, 2e en 4e dag
• alle entrees tot de musea die worden bezocht
• alle kosten voor gidsen

Bent u LGOG-lid, vermeld bij de rubriek Bijzonderheden dan uw LGOG-lidnummer!


Overige

In principe wordt het programma zoals beschreven aangehouden. Programmawijzigingen c.q. aanpassingen door chauffeur mogelijk.

Prijs: € 595,00 p.p.
(NB: de precieze prijs hangt af van het aantal deelnemers)

Toeslag:
Eenpersoonskamer € 125

Niet-LGOG-leden betalen € 55 boven op de reissom. Hiervoor worden zij – vrijblijvend – 1 jaar lid van het LGOG. Klik hier voor een overzicht van de voordelen van een LGOG-lidmaatschap.

Foto's

Beoordelingen

Vertrekdata Route 1673

Vertrekdata Reisduur Prijs Vertrekgarantie  
03-11-2023 4 dagen €595,00 Direct boeken
17-11-2023 4 dagen €595,00 Direct boeken

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws!