Wie Noorwegen zegt, denkt aan fjorden. Natuurlijk zijn dit de meest bekende en ook meest bijzondere bezienswaardigheden van dit land. Maar Noorwegen heeft veel meer te bieden. Wat dacht u van fel gekleurde vissershuisjes, een ruig berglandschap met gletsjers kraakheldere bergbeken, witte bergtoppen, ongerept natuurschoon, typische (vissers)dorpjes, ‘kleine’ grote steden en ruimte, vooral veel ruimte.

Ook bij de reis van 2022 hebben we gekozen voor een programma dat zich voor een groot deel langs de westkust van het zuiden van Noorwegen afspeelt. Ook is er ruimte voor meer vrije tijd in met name Stavanger en Bergen, waar we twee nachten verblijven.

Reisprogramma

1e dag: Na een vroeg vertrek rijden we via de Duitse snelwegen richting Denemarken. We overnachten in de omgeving van Middelfart.

2e dag:
Wij rijden door het glooiende Deense landschap naar Aarhus en via Aalborg naar Hirtshals. Hier steken we het Skagerak over en komen zo aan in het Noorse Kristiansand. Deze stad werd door de Deens- Noorse Koning Christian IV gesticht en door Nederlandse architecten ontworpen. De stad werd geteisterd door vier grote branden waardoor er slechts enkele historische gebouwen bewaard zijn gebleven. Momenteel is Kristiansand het centrum van Zuid- Noorwegen en een belangrijke havenstad. Via Sandnes bereiken we de belangrijke stad Stavanger. Met ruim 95.000 inwoners is Stavanger een van de grootste steden van Noorwegen. Nadat het in 1125 stadsrechten kreeg en de bouw van de domkerk startte, groeide de stad gestaag. In de zestiger jaren van de vorige eeuw startte het olieavontuur en werd Stavanger het centrum van deze nieuwe industrie. Enkele bezienswaardigheden zijn de domkerk en het Noorse Oliemuseum. Overnachting Stavanger.

3e dag:
Vrije dag. U kunt op eigen gelegenheid de stad verkennen. U kunt ook deelnemen aan een enerverende, ca. 3 uur durende, cruise naar de Lysefjord en de beroemde ‘Preikestolen'. U vaart door de prachtige Lysefjord en ziet onderweg de Preikestolen hoog boven de Fjord uittorenen, maar ook watervallen, idyllische eilandjes en een magische natuur.

4e dag:
Via twee tunnels rijden we naar het havenplaatsje Mortavika. Hier nemen we de veerboot over de Boknafjord naar Arsvagen, gelegen op het eiland Vestre Bokn. Daarna rijden we via Valevag en een nieuwe tolweg naar het eiland Stord. Over een oeverweg langs de kust gaan we verder naar het eiland Bomlo en via Leirvik naar de veerboothaven in Sandviksvag. We steken hier over naar Halhjem, even ten zuiden van Bergen. Na aankomst rijden we via Softeland en Nesttun naar de Hanzestad Bergen. De stad Bergen is al sinds eeuwen een belangrijk handelscentrum aan de westkust van Bergen. De stad ontwikkelde zich tot de toegangspoort van het land. De ‘Bryggen’-kade getuigt nog van de vroegere glansperiode in de Noorse geschiedenis. De hele stad staat vol met historische gebouwen. Diverse stadspoorten, de imposante Mariakerk en de vele kleine witte huisjes getuigen eveneens van een rijk verleden. ’s Middags maken we een stadsrondrit o.l.v. deskundige gids.

5e dag:
Vrije dag in Bergen. U heeft alle tijd om in deze mooie stad zelf op ontdekking uit te gaan. 

6e dag:
We verlaten Bergen en rijden via Eidsvag, over de drijvende brug over de Osterfjord, naar de Eikefettunnel. Daarna door een adembenemend fjordenlandschap en het Romarheimsdal naar de zuidelijke oever van het Sognefjord, het langste (286 km) en diepste (1.308 meter) fjord in Noorwegen. We nemen de veerboot van Oppedal naar Lavik en rijden langs het diepste punt van het fjord bij Avsnes naar het Ytredal en Førde, waar we zullen overnachten.

7e dag:
Na het ontbijt vertrekken we richting het Nord Fjord. Via Moskog bereiken we de oever van de Jolstrarivier die uitmondt in het Jolstermeer. Na Skei rijden we het Vatedal in naar Byrkjelo. Via de Innvik-bergpas komen we bij het Nord Fjord aan. We rijden langs de oever van het fjord naar Stryn en langs het diepste meer van Europa, het Hornindalmeer, naar Hellesylt. Hier schepen we in naar Geiranger en maken een prachtige cruise op het Geiranger Fjord. We nemen de veerboot over het Norddalsfjord naar Linge en zetten onze rit voort naar de Trollstig-bergpas die in 1936 werd geopend en die maar liefst elf haarspeldbochten telt. Op weg naar Sogge passeren we de 320 meter lange Stigfoss-waterval. We overnachten in de omgeving van het Geiranger Fjord.

8e dag:
We rijden door het Romsdal naar Dombas en vervolgen onze weg door het smalle Gudbrandsdal naar Vinstra en Ringebu. Al snel bereiken we de stad Lillehammer, waar in 1994 de Olympische Winterspelen werden gehouden. Via de westoever van het Mjosameer, het grootste meer in Noorwegen rijden we via Mjosa-brug naar de oostzijde van het meer. Bij Hamar ligt het imposante Vikingschip-ijsstadion, dat eventueel bezocht kan worden. Via Eidsvoll, het glooiende landschap rond Oslo, Gardermoen en Furuset komen we aan in Oslo. De hoofdstad van Noorwegen is zonder twijfel een mooie en overzichtelijke stad. Het centrum telt een aantal historische gebouwen, waaronder het Koninklijke Paleis, het Nationaal Theater, de oude Universiteit, het Parlmentsgebouw Storting en het beroemde stadhuis, markant gelegen aan de oever van het Oslofjord. In de stad liggen vele musea die een bezoek meer dan waard zijn. Zo ook het Frognerpark met beelden van de Noorse kunstenaar Gustav Vigeland.

9e dag:
We starten de dag met een stadsrondrit door Oslo o.l.v. een ter plaatse kundige gids. In de loop van de middag rijden we via de provincie Ostfold naar de Svinesundbrug die Noorwegen met Zweden verbindt. Daarna verder naar Göteborg voor de inscheping naar Kiel.

10e dag:
Ontbijtbuffet aan boord. Daarna rijden we terug naar Nederland, waar we in de loop van de middag zullen arriveren.

Hotel

Bij deze reis wordt overnacht in uitstekende middenklasse hotels, gunstig gelegen in of nabij de in het programma genoemde plaatsen. Alle kamers zijn minimaal voorzien van douche of bad, toilet en televisie. ’s Morgens wordt een uitgebreid ontbijtbuffet en ’s avonds een prima diner (3-gangen of buffet) geserveerd.

Inbegrepen

• dagovertocht Hirtshals-Kristiansand (Color Line)
• overtocht Göteborg-Kiel (Stena Line)
• 1x overnachting aan boord in tweepersoonsbinnenhut met douche en toilet
• 1x uitgebreid ontbijt en prima diner aan boord
• 8x overnachting op basis van halfpension (uitgebreid ontbijt en prima diner) in de overnachtinghotels
• veerboot Mortavika-Arsvågen
• veerboot Sandvikvåg-Halhjem
• veerboot Oppedal-Lavik
• veerboot Hellesylt-Geiranger
• veerboot Eidsdal-Linge
• sightseeing Bergen o.l.v. gids
• sightseeing Oslo o.l.v. gids
• parkeer- en tolkosten

Niet inbegrepen:
Niet genoemde excursies en overige excursiekosten zoals entrees, gids-, veer- en bootkosten, tenzij onder inbegrepen aangegeven.

Overige

In principe wordt het programma zoals beschreven aangehouden. Programmawijzigingen c.q. aanpassingen door chauffeur mogelijk.

Toeslag:
• eenpersoonskamer/ binnenhut € 325,- 
• eenpersoonskamer/ buitenhut € 350,- # 
• tweepersoonsbuitenhut € 12,- p.p. # 
• cruise (3 uur) Lysefjord € 55,- p.p. ##

# Zeer beperkt beschikbaar
## Bij boeking op te geven

Foto's

Beoordelingen
Helaas, deze reis is niet meer beschikbaar.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws!