Onze standplaats Pontorson ligt in Normandië, de excursies die op het programma staan zijn echter overwegend in Bretagne gepland. Zo bezoeken we Le Mont Saint Michel (Normandië). Verder staan er ’Bretonse’ excursies op het programma naar o.a. het (Middeleeuwse) stadje Dinan, de oude piratenstad St. Malo en Cancale. Ook kunt u deelnemen aan een dagexcursie naar het Britse kanaaleiland Jersey.

We verblijven in het dorpje Pontorson gelegen helemaal in het westen van Normandië nabij de grens met Bretagne op slechts 9 km vanaf Le Mont Saint Michel. De ligging van Pontorson is ideaal voor het verkennen van het oostelijke deel van Bretagne. Het is een levendig dorpje met ca. 4250 inwoners met een leuk winkelcentrum. In de hoofdstraat en op het marktplein zijn enkele leuke cafeetjes en restaurants gevestigd. Ook de sfeervolle weekmarkt op woensdag is een bezoekje waard. De gotische kerk, naar het schijnt gebouwd in opdracht van Willem de Veroveraar, stamt al uit de 12e eeuw.

Reisprogramma

1e dag: De heenreis gaat via Le Havre en de ‘Pont de Normandie’, een indrukwekkende brug over de monding van de Seine in de Atlantische Oceaan. Aankomst bij het hotel in Pontorson in de late middag.

2e dag: Een dag van historische hoogtepunten. ’s Morgens rijden we naar ‘Le Mont Saint Michel’, een van de belangrijkste bouwwerken van Frankrijk. Deze abdij, die als een architectonisch wonder oprijst uit zee, is een van de meest bezochte attracties in heel Frankrijk. ’s Middags rijden we naar het schilderachtige, middeleeuwse stadje Dinan. Een wandeling door de smalle straatjes, steegjes en pleintjes doen oude tijden herleven. Het meer dan duizend jaar oude stadje wordt een van de mooiste plaatsjes van Frankrijk genoemd. Tijdens een treinrit (ca. € 6,- p.p.) zien we een van de meest gefotografeerde straatjes, de Rue du Jerzual, van heel Frankrijk. Houdt uw camera dus paraat!

3e dag: Vandaag maken we een bijzondere rit langs de kust in het noorden van Bretagne. De eerste stop is bij Cap Fréhel, waar 70 meter boven de zee de kliffen van leisteen en roze zandsteen een van de mooiste uitzichten van Bretagne bieden. Een wandelpad leidt naar het beroemde fort van La Latte. Daarna rijden we naar het stadje Binic dat na de Middeleeuwen uitgroeide tot een van de grootste vissershavens van Frankrijk. De prachtige 18e eeuwse redershuizen gebouwd van graniet en schist getuigen van deze bloeitijd. Het stadje wordt liefkozend ook ‘het schoonheidsvlekje van het departement Côtes d’ Armor’ genoemd. Als laatste wordt nog een stop ingelast in Paimpol, gelegen in de baai Anse de Paimpol, die bezaaid is met eilanden en klippen. Het stadje is vanwege zijn milde klimaat en zijn rijke vegetatie uitgegroeid tot een centrum van toerisme.

4e dag: Vrije dag. U kunt uitrusten, gebruik maken van de faciliteiten van het hotel, een wandeling maken of het stadje Pontorson verkennen. Ook kunt u met openbaar vervoer (ca. € 5,-p.p.) een tweede bezoek brengen aan Le Mont Saint Michel.

5e dag: Na het ontbijt rijden we eerst naar Cancale ook de hoofdstad van de oesters genoemd. Indien mogelijk bezoeken we een oesterkwekerij. Middels een mooie route langs de Bretonse kust rijden we naar de oude piratenstad Saint Malo, door dichter en politicus Chateaubriand ‘de citadel van graniet’ genoemd. Tijdens een wandeling door deze drukbezochte plaats kunt u o.a. de kathedraal en het kasteel zien. Vanaf de stadswal heeft u een prachtig uitzicht over de kleine rotseilanden.

6e dag: U kunt op eigen gelegenheid de dag in Pontorson doorbrengen. U kunt echter ook deelnemen aan de dagexcursie naar het grootste eiland van de Kanaaleilanden, Jersey. (niet inbegrepen) Net als Guernsey en het in de Ierse Zee gelegen eiland Man is Jersey een zogenaamd ‘Crown Dependency’ dat direct onder de Britse Kroon valt. Jersey heeft een oppervlakte van 116 km² en ruim 91.000 inwoners. Het fraaie eiland met een mild klimaat en een prachtige natuur wordt gekenmerkt door een typisch Engelse sfeer. Het wordt gezien als een waar belastingparadijs (geen btw, lage inkomstenbelasting etc.) Na een korte overtocht met de Condor-ferries, maken we o.l.v. een gids met een plaatselijke touringcar een rondrit over het eiland. Aansluitend krijgt u ruim de tijd om op eigen gelegenheid de hoofdstad St. Helier te verkennen. In de late middag keren we weer terug naar ons hotel.

7e dag: Op weg naar het middeleeuwse stadje Dol-de-Bretagne, pauzeren we even bij de indrukwekkende menhir de Champ Dolent. Aangekomen in Dol-de-Bretagne, in de 9e eeuw de religieuze hoofdstad van koning Nominoë, valt het oog direct op de kathedraal Saint-Samson, die het rijke spirituele verleden laat zien. Ook de huizen aan de Grand-Rue-des-Stuarts en het huis van de Petits Palets uit de 12e eeuw zijn het bekijken meer dan waard. Vanaf de Mont Dol, op ca. 3 km vanaf de stad, heeft men een prachtig uitzicht over de baai van Cancale tot aan Granville en op de Mont-Saint-Michel.

8e dag: Terugreis. Onderweg wordt nog een korte pauze gemaakt in het schilderachtige havenplaatsje Honfleur. De reis wordt besloten met een prima diner.

Hotel

Hotel Ariane, waar u verblijft, ligt aan de rand van het centrum van het stadje Pontorson op slechts 9 km vanaf Le Mont St. Michel. De kamers zijn voorzien van douche, toilet, haardroger, televisie, internet en telefoon. Het hotel heeft een receptie/lounge, lift, prima restaurant, gezellige bar en een mooi terras.

Inbegrepen

• verzorging op basis van hafpension (uitgebreid ontbijtbuffet en prima 3-gangendiner)
• afscheidsdiner
• welkomstdrankje
• muziekavond
• parkeer- en tolkosten

Niet inbegrepen:
Niet genoemde excursies en overige excursiekosten zoals entrees, gids-, veer- en bootkosten, tenzij onder inbegrepen aangegeven.

Overige

In principe wordt het programma zoals beschreven aangehouden. Programmawijzigingen c.q. aanpassingen door chauffeur mogelijk. 

Toeslag:
• eenpersoonskamer € 210,-
• dagexcursie Jersey € 120,- # 
(incl. transfer hotel-haven v.v., overtocht v.v, rondrit Jersey met plaatselijke touringcar en lokale gids) 

# Alleen bij voldoende belangstelling!
I.v.m. de noodzakelijke reserveringen dient de dagexcursie Jersey reeds bij het boeken te worden opgegeven.

Foto's

Beoordelingen
Helaas, deze reis is niet meer beschikbaar.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws!