Bij deze nieuwe bestemming komen zowel de fiets- als de wandelliefhebbers volledig aan hun trekken. Vanuit onze standplaats Odoorn in Drenthe kan men elke dag kiezen voor een fietsdag of wandeldag. Voor de fietsers liggen gevarieerde fietsroutes klaar, voor de wandelaars de mooiste wandelroutes.

Drenthe is van oudsher bekend om z’n landschappelijke schoonheid en variatie. De rust en ruimte die men in Drenthe tegenkomt zijn uniek: uitgestrekte heidevelden waar de schaapherder zijn kudde laat grazen, bossen waar je urenlang kunt wandelen, ontelbare vennetjes, beekjes en zandverstuivingen die zich uitstekend lenen om tot rust te komen. Naast deze natuurlijke pracht heeft Drenthe veel cultuurhistorische monumenten, waaronder hunebedden en grafheuvels. Voeg daarbij de vele bezienswaardigheden, de oprechte gastvrijheid en een ‘op en top’ verzorging en de keus voor een korte vakantie naar Drenthe is makkelijk!

In Zuidoost Drenthe, midden op de Drentse Hondsrug ligt de gemeente Borger-Odoorn. Het dorp Odoorn is een typisch Brinkdorp en is vanwege de gunstige ligging bijzonder in trek. In het gezellige oude centrum is het goed toeven. Omringd door bossen, weiden en heidevelden is Odoorn het ideale uitgangspunt voor mooie fiets - en wandeltochten. Het ligt bovendien maar 7 kilometer van Emmen met zijn geheel vernieuwde Wildlife Adventure Zoo.

Reisprogramma

1e dag: Na de ophaalroute rijden we met een korte onderbreking voor een kopje koffie rechtstreeks naar Odoorn, waar we rond het middaguur arriveren. Na de gezamenlijke lunch kunt u al de eerste fiets- of wandeltocht maken. Voor de fietsers staat de Fietstocht ‘de flinten’ (route ca. 30 km) op het programma. Vanaf Odoorn fietst u via het molenveld (grote stille heide) en de Leewal naar Exloo. Exloo staat bekend om zijn schaapskudde met zijn herder. Tevens is daar nu het schapen informatiecentrum gevestigd. Vervolgens gaat u dwars door de bossen richting hunebed hoofdstad Borger. Vanuit Borger fietst u via theehuis Poolshoogte met zijn prachtige uitkijktoren terug naar Odoorn. De wandelaars beginnen met een dorpswandeling in en rondom Odoorn met 14 gedichtenpanelen over de geschiedenis van het dorp. (afstand ca. 5 km)

2e dag: Voor de fietsers staat vandaag een tocht naar Orvelte, een van de mooiste dorpen van Nederland, waar het lijkt alsof de tijd heeft stilgestaan, op het programma. Vanuit Odoorn fietst u over Odoornerzand en het Odoornerveld via de Kiel en de bossen van Wezuperbrug naar Orvelte. De route gaat daarna via de bossen van Hooghalen naar ‘kamp Westerbork’ en de radio telescopen van Westerbork, en vervolgens via een mooie route door de dorpen Elp en Schoonloo terug naar Odoorn. (route 45-65 km) De wandelaars maken naar keuze een tocht van 10 of 15 km naar het dorpje Exloo. De route loopt door het grote heideveld, het Molenveld, met zijn schaapskudde en het oer natuurgebied de Odoornerdennen. In Exloo kan het schapenmuseum worden bezocht, Via het Hunzebos en de Schaangedennen loopt men terug naar Odoorn.

3e dag: Fietstocht de Ellerstveldroute (lengte ca. 55 km) gaat vanaf Odoorn via het Ellertsveld naar het reuzendorp Schoonoord, waar het openluchtmuseum kan worden bezocht. De route gaat daarna via Sleen, met zijn vele Saksische boerderijen, via het Ermerstrand naar Westenesch, net aan de buitenzijde van het dorp Emmen. Vanaf de noordzijde van Emmen fietsen we via het Valtherbos terug naar Odoorn. De wandelaars wandelen naar Theehuis Poolshoogte midden in de bossen van Odoorn. De tocht gaat door een gletsjerdal, langs het schoonmeer, waar de uitkijktoren beklommen kan worden. Via het schapenpark, met de loslopende schapen, paarden en schotse hooglanders voert de route weer terug naar het hotel (afstand ca. 12 km). 

4e dag: Fietsroute de Drentsche Aa loopt door het stroomdal van de rivier Drentsche Aa, één van de meest gave bekenstelsels van Nederland. Vanaf Odoorn fietst u via Westdorp naar Ellertshaar. Vervolgens via de Ieberenplas over de prachtige veenbrug van het Zwarte Water naar Grolloo. De route gaat daarna verder naar Rolde, bekend door het streekmuseum ‘het dorp van Bartje’. Via het Beekdal, het Baloërveld, de dorpen Anderen, Eext, Gieten naar het “Drouwenerzand” en Drouwen. Via Borger fietst u daarna terug naar Odoorn. (fietsroute ca. 65 km) Voor de wandelaars staat een tocht van ca. 12 km op het programma. De wandeling gaat via het gehucht Zijtak naar Klijndijk. Daarna langs vakantiepark de Fruithof naar het onderduikershol van Albert Zeefat waar in de 2e wereldoorlog 3 ½ jaar 15 joden ondergedoken hebben gezeten. Via de brink van Valthe met zijn Saksische boerderijen wandelt u via grafheuvel Eppiesbargie terug naar Odoorn.

5e dag: Voor de fietsers staat vandaag de van Goghroute op het programma. De route gaat over de ophaalbrug over de Hoogeveense vaart eerst naar Nieuw Amsterdam en daarna naar Oud Aalden, waar u een pauze kunt inlassen. Via Zweelo en Oosterhesselen fietst u weer terug naar Odoorn. (fietsroute ca. 65 km) De wandelaars worden deze dag met bus de naar het Hunebedcentrum in Borger gebracht. Hier start de wandeling het Bijvoetpad. Een wandeling van 14 km door een eeuwenoud Drents boerenlandschap. U kunt uiteraard ook een kijkje nemen in het Hunebedcentrum, het oerpark, de keientuin en bij het grootste hunebed van Nederland. Per bus gaan we ook weer terug naar het hotel in Odoorn.

6e dag: De fietsers gaan vandaag naar Emmen. De route gaat langs het onderduikershol van Albert Zeefat en door de staatsbossen van Emmen. In Emmen aangekomen kan eventueel het overdekte winkelcentrum of Wildlands Adventure Zoo bezocht worden. Via het oranjekanaal fietst u weer terug naar Odoorn. (fietsroute ca. 30 km) De wandelaars gaan per bus naar het boomkroonpad in Drouwen. Hier kunt u kiezen uit wandelingen van 5, 8 of 12 km. Per bus keren we ook weer terug naar het hotel. In de loop van de middag beginnen we aan de terugreis. De reis wordt besloten met een prima diner.

Hotel

Het familiair gerunde hotel ‘De Oringer Marke’ is een uitgelezen plek wanneer u op zoek bent naar rust, gastvrijheid en
gezelligheid in het centrum van Odoorn. Alle warm ingerichte kamers zijn voorzien van douche of bad, toilet, kluisje, föhn,
telefoon en televisie. Het hotel beschikt verder over een lift, brasserie, huiskamer/ galerie, lounge met goed gevulde boekenkast,
tylarium en sauna, wijnkelder, jeu de boules baan, zes bowlingbanen en een gezellig factory-cafe. Bij het hotel kunnen fietsen worden gehuurd. In het hotel is ook een beauty en schoonheidssalon.

Inbegrepen

• verzorging op basis van halfpension (uitgebreid ontbijtbuffet en prima 3-gangendiner)
• 1x koud en wam buffet
• afscheidsdiner
• bowlingavond
• muziekavond ‘Heerlijk Hollands’
• gezellige Drentse quiz
• filmavond Geopark de Hondsrug
• parkeer- en tolkosten

Niet inbegrepen:
Niet genoemde excursies en overige excursiekosten zoals entrees, gids-, veer-en bootkosten, tenzij onder inbegrepen
aangegeven.

Overige

In principe wordt het programma zoals beschreven aangehouden. Programmawijzigingen c.q. aanpassingen door
chauffeur/reisleiding mogelijk.

Toeslag:
• eenpersoonskamer € 100,-
• huurfiets vanaf € 60,-

Ophaalschema:
Bij deze fietsreizen is een beperkt ophaalschema van toepassing.

Fietsbus:
Deze fietsvakantie wordt uitgevoerd met een van onze luxe touringcars met een speciale fietsaanhanger. D.w.z. dat uw eigen
fiets (of eventueel uw huurfiets) een plaats krijgt in deze aanhanger. Op deze manier kunt u op de fiets die u gewend bent op comfortabele wijze genieten van uw actieve vakantie.

Begeleiding:
De chauffeur is bij deze reis net als bij al onze andere reizen uw begeleider en aanspreekpunt. Bij vragen, wensen, problemen (bijv. met uw fiets) zal hij u met raad en, indien mogelijk daad, ter zijde staan. Hij blijft gedurende de reis in de buurt en is mobiel bereikbaar. Indien nodig brengt hij u ’s morgens naar het beginpunt van de fietsroute en haalt hij u in de loop van de middag op bij het eindpunt van de dag.

Foto's

Beoordelingen
Helaas, deze reis is niet meer beschikbaar.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws!