Bij deze bestemming komen de fietsliefhebbers volledig aan hun trekken. Vanuit onze standplaats Odoorn wordt elke dag een mooie fietstocht gemaakt. Bij de meeste routes kan men kiezen voor een wat kortere route (ca. 45-55 km) of voor een wat langere versie. In dat laatste geval wordt een extra lus van 15-20 km gefietst.

Drenthe is van oudsher bekend om z’n landschappelijke schoonheid en variatie. De rust en ruimte die men in Drenthe tegenkomt zijn uniek: uitgestrekte heidevelden waar de schaapherder zijn kudde laat grazen, bossen waar je urenlang kunt wandelen, ontelbare vennetjes, beekjes en zandverstuivingen die zich uitstekend lenen om tot rust te komen. Naast deze natuurlijke pracht heeft Drenthe veel cultuurhistorische monumenten, waaronder hunebedden en grafheuvels. Voeg daarbij de vele bezienswaardigheden, de oprechte gastvrijheid en een ‘op en top’ verzorging en de keus voor een korte vakantie naar Drenthe is makkelijk!

In Zuidoost Drenthe, midden op de Drentse Hondsrug ligt de gemeente Borger-Odoorn. Het dorp Odoorn is een typisch Brinkdorp en is vanwege de gunstige ligging bijzonder in trek. In het gezellige oude centrum is het goed toeven. Omringd door bossen, weiden en heidevelden is Odoorn het ideale uitgangspunt voor enkele mooie en gevarieerde fietstochten.

Reisprogramma

1e dag: Na de ophaalroute rijden we met een korte onderbreking voor een kopje koffie rechtstreeks naar Odoorn, waar we rond het middaguur arriveren. Na de gezamenlijke lunch kunt u al de eerste fietstocht maken. Op het programma staat fietstocht 'de flinten' (30 km). Vanaf Odoorn fietst u via het molenveld (grote stille heide) en de Leewal naar Exloo. Exloo staat bekend om zijn schaapskudde met zijn herder. Tevens is daar het schapen informatiecentrum gevestigd. Vervolgens gaat u dwars door de bossen richting hunebed-hoofdstad Borger. Vanuit Borger fietst u via theehuis Poolshoogte met zijn prachtige uitkijktoren terug naar Odoorn. Voor de liefhebbers is er, indien de tijd het toelaat, een extra lus (ca. 15-20 km) te maken via het beekdallandschap van Drouwen, u fietst dan langs expositieboerderij ‘Versteend leven’. Vervolgens komt u langs het boomkroonpad en fietst u via de bossen terug naar Borger waar u de route weer oppakt.

2e dag: Voor de fietsers staat vandaag een tocht naar Orvelte, een van de mooiste dorpen van Nederland, waar het lijkt alsof de tijd heeft stilgestaan, op het programma. Vanuit Odoorn fietst u over Odoornerzand en het Odoornerveld via de Kiel en de bossen van Wezuperbrug naar Orvelte. De route gaat daarna via de bossen van Hooghalen naar ‘kamp Westerbork’ en de radio telescopen van Westerbork, en vervolgens via een mooie route door de dorpen Elp en Schoonloo terug naar Odoorn. (route 45-65 km)

3e dag: Fietstocht de Ellerstveldroute (lengte ca. 55 km) gaat vanaf Odoorn via het Ellertsveld naar het reuzendorp Schoonoord, waar het openluchtmuseum kan worden bezocht. De route gaat daarna via Sleen, met zijn vele Saksische boerderijen, via het Ermerstrand naar Westenesch, net aan de buitenzijde van het dorp Emmen. Vanaf de noordzijde van Emmen fietst u via het Valtherbos terug naar Odoorn.

4e dag: Fietsroute de Drentsche Aa loopt door het stroomdal van de rivier Drentsche Aa, één van de meest gave bekenstelsels van Nederland. Vanaf Odoorn fietst u via Westdorp naar Ellertshaar. Vervolgens via de Ieberenplas over de prachtige veenbrug van het Zwarte Water naar Grolloo. De route gaat daarna verder naar Rolde, bekend door het streekmuseum ‘het dorp van Bartje’. Via het Beekdal, het Balloërveld, de dorpen Anderen, Eext, Gieten naar het “Drouwenerzand” en Drouwen. Via Borger fietst u daarna terug naar Odoorn. 

5e dag: Vandaag staat de van Goghroute op het programma. De route gaat over de ophaalbrug over de Hoogeveense vaart eerst naar Nieuw Amsterdam en daarna naar Oud Aalden, waar u een pauze kunt inlassen. Via Zweelo en Oosterhesselen fietst u weer terug naar Odoorn. (fietsroute ca. 65 km) Het is ook mogelijk om deze route verkort te fietsen.

6e dag: Na het ontbijt fietst u naar Emmen. De route gaat langs het onderduikershol van Albert Zeefat en door de staatsbossen van Emmen. In Emmen aangekomen kan eventueel het overdekte winkelcentrum of Wildlands Adventure Zoo bezocht worden. Via het Oranjekanaal fietst u weer terug naar Odoorn. (fietsroute ca. 30 km)

Alternatieve fietsroute
Voor iemand die op een van de dagen een andere route dan beschreven wil fietsen, is de Lofar route wellicht een alternatief. Deze route van 45-60 km start in Odoorn en gaat via het molenveld en de Leewal naar Exloo. Voorbij Exloo gaat men het Hunzedal in, een weids en ongerept moerassig natuurgebied waarin de grootste radiotelescoop ter wereld staat. In Borger gaat de route langs de Willibrordkerk waarvan de toren nog uit de middeleeuwen dateert, daarna richting het boomkroonpad en via Ellertshaar terug naar Hotel de Oringer Marke.

Hotel

Het familiair gerunde hotel ‘De Oringer Marke’ is een uitgelezen plek wanneer u op zoek bent naar rust, gastvrijheid en
gezelligheid in het centrum van Odoorn. Alle warm ingerichte kamers zijn voorzien van douche of bad, toilet, kluisje, föhn,
telefoon en televisie. Het hotel beschikt verder over een lift, brasserie, huiskamer/ galerie, lounge met goed gevulde boekenkast,
tylarium en sauna, wijnkelder, jeu de boules baan, zes bowlingbanen en een gezellig factory-cafe. Bij het hotel kunnen fietsen worden gehuurd. In het hotel is ook een beauty en schoonheidssalon.

Inbegrepen

• verzorging op basis van halfpension (uitgebreid ontbijtbuffet en prima 3-gangendiner)
• 1x koud en wam buffet
• afscheidsdiner
• bowlingavond
• muziekavond ‘Heerlijk Hollands’
• gezellige Drentse quiz
• filmavond Geopark de Hondsrug
• parkeer- en tolkosten

Niet inbegrepen:
Niet genoemde excursies en overige excursiekosten zoals entrees, gids-, veer-en bootkosten, tenzij onder inbegrepen
aangegeven.

Overige

In principe wordt het programma zoals beschreven aangehouden. Programmawijzigingen c.q. aanpassingen door
chauffeur/reisleiding mogelijk.

Toeslag:
• eenpersoonskamer € 100,-
• huurfiets vanaf € 40,-

Ophaalschema:
Bij deze fietsreizen is een beperkt ophaalschema van toepassing.

Fietsbus:
Deze fietsvakantie wordt uitgevoerd met een van onze luxe touringcars met een speciale fietsaanhanger. D.w.z. dat uw eigen
fiets (of eventueel uw huurfiets) een plaats krijgt in deze aanhanger. Op deze manier kunt u op de fiets die u gewend bent op comfortabele wijze genieten van uw actieve vakantie.

Begeleiding:
De chauffeur is bij deze reis net als bij al onze andere reizen uw begeleider en aanspreekpunt. Bij vragen, wensen, problemen (bijv. met uw fiets) zal hij u met raad en, indien mogelijk daad, ter zijde staan. Hij blijft gedurende de reis in de buurt en is mobiel bereikbaar. Indien nodig brengt hij u ’s morgens naar het beginpunt van de fietsroute en haalt hij u in de loop van de middag op bij het eindpunt van de dag.

Foto's

Beoordelingen
Helaas, deze reis is niet meer beschikbaar.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws!