Voor het vroege voorjaar van 2019 hebben we gekozen voor een standplaatsreis in het Noorden van Polen. We verblijven vijf nachten in Hotel Zdrojewo vlakbij het plaatsje Nowe. Een prima hotel dat al vele jaren onder Nederlandse leiding staat en waar een prima verzorging is gegarandeerd.

Ook bij deze reis hebben we een unieke combinatie gevonden tussen, natuur, cultuur en historisch gezien belangrijke bezienswaardigheden. Zo worden onder andere de steden Gniezno, de eerste hoofdstad van Polen, Gdansk, bekend als havenstad en stad waar Lech Walesa vakbond Solidariteit oprichtte, en het indrukwekkende en historische stadje Torun, dat in z’n geheel op de Werelderfgoedlijst van de Unseco staat, bezocht. Verder is er veel aandacht voor het waterrijke polderlandschap waar onverwacht veel Hollandse invloeden te zien zijn en krijgen we onder meer het grootste Christusbeeld van Europa en de grootste bedevaartskerk van Polen te zien.

Reisprogramma

1e dag: Heenreis. Overnachting omgeving Frankfurt an der Oder/Swiebodzin.

2e dag: Na het ontbijt nemen we eerst een kijkje bij het grootste Christusbeeld van Europa. Met een hoogte van maar liefst 36 meter is het beeld al van ver heel goed te zien. We rijden daarna verder naar de eerste hoofdstad van Polen, Gniezno. In dit historische stadje bezoeken we de basiliek van de Hemelvaart van de Heilige Maagd Maria en St. Adalbert, een imposante gotische kathedraal waar de eerste Poolse koningen zijn gekroond. Ook op de gezellige markt is het goed toeven. Via een mooie route door de prachtige nog ongerepte natuur van Polen gaat het daarna verder naar hotel Zdrojewo, waar we vijf nachten zullen verblijven.

3e dag: ’s Morgens steken we de rivier de Wisła over en rijden we naar de grootste kruisridderburcht ter wereld in Malbork, Mariënburg. Dit vroegere hoofdkwartier van de Teutoonse Ridderorde, is een van de grootste toeristische trekpleisters van Polen. ’s Middags bezoeken we Zuławy, een enorme poldergebied dat al in 1540 is aangelegd door Hollandse Mennonieten. We brengen een bezoek aan het lokale museum, waar een permanente tentoonstelling is ingericht over het leven der Mennonieten in Polen. In het plaatsje Cyganka is het 16e eeuwse kerkje van de Oekraïens-Grieks-katholieke gemeenschap het bekijken meer dan waard. Via een prachtige route, langs verrassend veel Hollandse boerderijen, rijden we terug naar het hotel.

4e dag: Vandaag staat de stad Gdansk op het programma. Gdansk was ooit de rijkste stad aan de Oostzee. Rondom Ulica Długa en Długi Targ bevinden zich veel gereconstrueerde gebouwen uit de Hanzetijd. Onder andere het Artushof, de Gouden en de Groene Poort, het stadhuis, de Neptunusfontein, de Mariakerk met een astronomisch uurwerk en de oude hijskraan. De stad verwierf natuurlijk ook faam in de tachtiger jaren, toen onder leiding van Lech Walesa op de plaatselijke Leninwerf de vakbond Solidarność (Solidariteit) werd opgericht. We bezoeken ook de kathedraal van Oliwa, voor een demonstratie van het grootste kerkorgel van Polen. Maar er is ook nog voldoende tijd om zelf even in de stad op verkenning uit te gaan of om een heerlijk terrasje te pikken.

5e dag: Na het ontbijt beginnen we aan een mooie rondrit door de omgeving van Nowe. De route voert richting Sartowice. Onderweg wordt een stop ingelast in het plaatsje Grudziądz. In het uitgestrekte polderlandschap zien we enkele typische Mennonieten-boerderijen. ‘s Middags rijden we naar Torun, een van de mooiste steden van Polen. De gehele binnenstad is in de gotische stijl gebouwd. De stad staat op de Unescolijst als een van de meest waardevolle steden van Europa. We maken een stadswandeling en zien o.a. de kathedraal, Dwor Arthura, het geboortehuis van Copernicus, het prachtige postkantoor en midden op de markt het 15e eeuwse raadhuis. Uiteraard is er ook enige vrije tijd. Probeer eens de bekende ‘Torunski Pierniki’, een lekkernij die in heel Polen bekend is.

6e dag: In de plaats Chrystkowo staat een van de mooiste nog overgebleven Mennonieten boerderijen van Polen. Na een rondleiding kunnen we genieten van koffie met naar ouderwets recept bereide Mennonietenkoek. De rest van de dag bent u vrij. U kunt uitrusten of een mooie wandeling in de bosrijke omgeving van het hotel maken. U kunt ook met openbaar vervoer naar het plaatsje Nowe gaan. Met de lijnbus bent u er in 5 minuten.

7e dag: Na het ontbijt verlaten we Nowe en rijden we eerst naar het stadje Lichén, een van de bekendste bedevaartsplaatsen van Polen. De plaatselijke Mariabasiliek is de grootste kerk van Polen. De vrij nieuwe bedevaartskerk werd gebouwd tussen 1994-2004 en heeft een lengte van 102 meter, is 77 meter breed en heeft met zijn 141,5 meter hoge toren een van de hoogste kerktorens in Europa. De basiliek werd gebouwd in de vorm van een kruis, bekroond door een centrale koepel. Voor de ingang van kerk bevindt zich een trap met 33 treden, die symbool staan voor de 33 jaren die Jezus oud werd. Bij zijn bezoek op 25 februari 2005 werd de basiliek door paus Johannes Paulus II tot basilica minor verheven. Na het bezoek rijden we verder richting Duitse grens. Overnachting omgeving Lagow/Frankfurt an der Oder.

8e dag: Terugreis. De reis wordt besloten met een prima diner.

Hotel

Op de heen- en terugreis wordt overnacht in een goede middenklassehotels in omgeving Swiebodzin/Frankfurt an der Oder. Alle kamers zijn voorzien van douche of bad, wc, telefoon en televisie. In Nowe verblijft u in het driesterren Hotel Zdrojewo, een sfeervol familiehotel gelegen aan de rand van het prachtige natuurpark Bory Tucholski. De kamers zijn huiselijk en sfeervol ingericht en voorzien van alle faciliteiten, waaronder douche, toilet, telefoon en televisie. Het hotel, dat onder Nederlandse leiding staat, heeft verder een uitstekend restaurant, gezellige bar, terras en minigolf.

Inbegrepen

• verzorging op basis van halfpension (ontbijtbuffet en prima 3-gangendiner)
• 1x grillavond
• afscheidsdiner
• welkomstdrankje
• tijdens verblijf in Hotel Zdrojewo onbeperkt koffie/thee van 08.00-22.30 uur
• tijdens verblijf in Hotel Zdrojewo onbeperkt frisdranken, bier, huiswijn van 17.00-22.30 uur
• 1x high tea
• folkloreavond
• entree en rondleiding Kasteel Malbork
• entree, rondleiding, koffie met gebak in Chrystkowo
• gids voor sightseeing Gdansk
• entree Kathedraal van Oliwa
• entree Mariakathedraal
• parkeer- en tolkosten

Niet inbegrepen:
Niet genoemde excursies en overige excursiekosten zoals entrees, gids-, veer- en bootkosten, tenzij onder inbegrepen
aangegeven.

Overige

In principe wordt het programma zoals beschreven aangehouden. Programmawijzigingen c.q. aanpassingen door chauffeur
mogelijk.

Toeslag:
Eenpersoonskamer € 89,-

Foto's

Beoordelingen

Vertrekdata Nowe

Vertrekdata Reisduur Prijs Vertrekgarantie  
14-08-2019 8 dagen €625,00 Direct boeken
09-10-2019 8 dagen €575,00 Direct boeken
02-11-2019 8 dagen
€580,00
€525,00
Direct boeken

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws!