Emmeloord was ooit een terpdorp van het voormalige eiland Schokland in de Zuiderzee. Nu is het de hoofdplaats van de gemeente Noordoostpolder in het noorden van de provincie Flevoland.

Het landschap van de Noordoostpolder werd bedacht op de tekentafel van ontwerpers. Met rechte lijnen en een strakke indeling en verdeling van natuur, agrarisch gebied en dorpen. Hoewel deze oorspronkelijke strakke lijnen her en der aan het vervagen zijn, zie je de tekentafel nog altijd terug in de vergezichten, wegen, akkers, sloten, dijken en boeren bedrijven. Hoewel de geschiedenis van de polder niet eeuwen terug gaat in de tijd, is het rijk aan mooie verhalen. Boeiende wetenswaardigheden en anekdotes over de technische hoogstandjes die nodig waren voor de droogleggingen en over de pioniers die dit nieuwe land hebben opgebouwd.

Van 1936 tot 1940 werd begonnen met het aanleggen van de dijken om de Noordoostpolder. Het droogmalen duurde tot 9 september 1942. In december 1943 trokken de eerste bewoners in het huis van Dorp A, de werknaam van het dorp dat later Emmeloord werd. Ondanks de relatief jonge leeftijd heeft Emmeloord 20 rijksmonumenten. Hieronder vallen een aantal houten Oostenrijkse huizen die in 1947/1948 als bouwpakket werden geïmporteerd, enkele rijtjeswoningen uit 1947/1948 en de poldertoren uit 1959. De stad heeft een regiofunctie wat betreft werkgelegenheid, onderwijs, cultuur en heeft een ruim aanbod aan winkels. De centrale ligging alsook de vele fiets- en wandelmogelijkheden maken Emmeloord ook aantrekkelijk voor een korte of wat langere vakantie.

Foto's: 11 Beaufort/ Visit Flevoland/ Hotel 't Voorhuys

Reisprogramma

1e dag: Na de ophaalroute rijden we rechtstreeks naar het plaatsje Nagele in de Noordoostpolder. Bij experience-centrum 11-Beaufort worden we ontvangen met koffie en gebak waarna u op interactieve wijze meer te weten kunt komen over windturbines en duurzame energie in het algemeen. Aansluitend maken we o.l.v. een vertelgids een verrassende polderrondrit over dienstwegen, dijkjes, langs water en een windmolenpark. Bij terugkomst staat de lunch klaar. Daarna rijden we naar het voormalige eiland Urk. In dit pittoreske vissersdorp met knusse pleintjes, smalle straatjes met karakteristieke gevels kunt u op uw gemak rondijken voordat we verder rijden naar ons hotel in Emmeloord.

2e dag: Na het ontbijt rijden we naar Ossenzijl, waar we aan boord gaan van een platbodem van Tiemen Vaartjes voor een boeiende rondvaart door Nationaal Park de Weerribben. Geniet van de ongerepte natuur van dit grootste aaneengesloten laagveenmoeras van Noordwest Europa. Na de rondvaart gebruiken we de lunch en kunnen we een kijkje nemen in het bezoekerscentrum van Staatsbosbeheer. De reis wordt dichter bij huis besloten met een prima diner. 

Hotel

U verblijft in het viersterren familiehotel ’t Voorhuys, letterlijk en figuurlijk gelegen midden in de Noordoostpolder en Emmeloord. De kamers zijn voorzien van bad en/of douche, telefoon, televisie en airco. Het hotel heeft een fraai grandcafé, restaurant, terras, vergaderzalen en theater.

Inbegrepen

• 1x overnachting
• 1x uitgebreid ontbijtbuffet
• 1x 3-gangendiner incl. 2 consumpties
• welkomstdrankje
• afscheidsdiner incl. 2 consumpties
• bezoek 11 Beaufort, incl. koffie met gebak, rondrit o.l.v. gids en lunch
• rondvaart Weerribben incl. lunch
• parkeer- en tolkosten

Niet inbegrepen:
Niet genoemde excursies en overige excursiekosten zoals entrees, gids-, veer- en bootkosten, tenzij onder inbegrepen aangegeven.

Overige

In principe wordt het programma zoals beschreven aangehouden. Programmawijzigingen c.q. aanpassingen door chauffeur mogelijk. 

Toeslag:
Eenpersoonskamer € 25,- (beperkt beschikbaar)

Foto's

Beoordelingen
Helaas, deze reis is niet meer beschikbaar.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws!