Ook dit jaar hebben we gekozen voor een 8-daagse Elfstedenfietsroute, een alternatieve fietstocht langs de Friese Elf Steden. Op deze manier zijn de af te leggen afstand per dag wat korter en is er meer tijd om onderweg korte of langere pauzes in te lassen.

Iedere rechtgeaarde Nederlander weet zonder twijfel wat de Elfstedentocht is, een 200 km lange schaatstocht over natuurijs. De tocht begint en eindigt in de Friese hoofdstad Leeuwarden en voert langs 10 andere Friese steden. Vanwege de afstand en het vaak heroïsche karakter wordt de Elfstedentocht ook vaak ‘De Tocht der Tochten’ genoemd. De eerste tocht werd verreden in 1909 en de laatste dateert alweer van 4 januari 1997.

Vanuit het dorpje Rijs, gelegen in het Gaasterland in het zuidwesten van Friesland doen we in zeven etappes alle elf Friese steden aan. Te weten Leeuwarden, Sneek, IJlst, Sloten, Stavoren, Hindelopen, Workum, Bolsward, Harlingen, Franeker en Dokkum. U fietst door bossen en weilanden, langs uitgestrekte meren en door de mooiste dorpjes en stadjes waar u zo nu en dan een pauze kunt maken. Friesland ontdekken op de fiets is volop genieten van rust, ruimte, platteland en meren.


Reisprogramma

1e dag: Heenreis. We rijden rechtstreeks naar het plaatsje Hindeloopen waar we rond het middaguur arriveren. ’s Middags is de eerste fietsroute gepland, die begint in Hindeloopen. U fietst vervolgens zuidwaarts en komt via het plaatsje Molkwerum in het oudste stadje van Friesland Stavoren. Hier kunt u pauzeren voordat u langs de kust verder fietst naar het hotel in Rijs. Fietsroute ca. 28 km.

2e dag:
Vandaag staat er wat langere afstand op het programma. U vertrekt vanaf het hotel en fietst via Aldemardum en Balk eerst naar Sloten en daarna via Sint Nicolaasga en Langweer naar Sneek. U kunt op diverse plaatsen een korte of langere pauze inlassen. Fietsroute ca. 43 km.

3e dag:
Na het ontbijt brengt de touringcar u terug naar Sneek waar de fietsroute van vandaag begint. U maakt eerst een rondje richting IJlst. Na terugkomst in Sneek fietst u via Scharnegoutum. Boazum en Easterwierrum naar Leeuwarden, het eindpunt van deze dag. Fietsroute ca. 41 km.

4e dag:
Het traject van deze dag voert u verder noordwaarts. Vanuit Leeuwarden fietst u via Lekkum en Wyns naar het zeer bekende Bartlehiem en daarna via Burdaard, Dokkum en Hantum naar Holwerd, het eindpunt van deze fietsdag. Fietsroute ca. 44 km.

5e dag:
 De touringcar zet u weer af in Holwerd. U fietst nu westwaarts en komt via onder andere Ferwerd, Marrum, Vrouwenparochie, Sint Annaparochie, Berlikum, Ried en Dongjum aan in het eindpunt van vandaag, Franeker. Fietsroute ca. 40 km.

6e dag:
We beginnen vandaag waar we gisteren zijn gestopt, in Franeker. Via o.a. Wijnaldum, Harlingen, Kimswerd, Pingjum en het bekende Makkum fietst u naar het eindpunt van deze dag Allingawier. Fietsroute ca. 40 km.

7e dag:
Vanuit museumdorp Allingawier, dat u eventueel eerst kunt bezichtigen, fietst u naar Bolsward. Daarna via Workum weer naar Hindeloopen. Vanuit Hindeloopen fietsen we ook weer terug naar het hotel in Rijs. Dit kan uiteraard ook via een andere route dan die van de eerste dag. Bijvoorbeeld via Koudum en Galamadammen. (ca. 15 km extra) De totale fietsroute bedraagt ca. 40 of ca. 55 km.

8e dag:
Vrije dag en terugreis. Omstreeks 10.00 uur beginnen we aan de terugreis. Bij voldoende belangstelling maken we nog een stop bij het Wouda-gemaal in Lemmer of bij de Orchideeënhoeve in Luttelgeest. De reis wordt besloten met een prima diner.

Hotel

De kamers in hotel Gaasterland zijn allemaal voorzien van toilet, douche of bad, televisie en telefoon. Er is een lift en er zijn ook enkele kamers op de begane grond beschikbaar. Het hotel heeft een prima restaurant waar de maaltijden veelal in buffetvorm worden aangeboden. Er is verder een gezellige bar met o.a. een biljart en enkele bowlingbanen.

Inbegrepen

• verzorging op basis van halfpension (uitgebreid ontbijtbuffet en prima diner in buffetvorm)
• afscheidsdiner
• welkomstdrankje
• gratis koffie/ thee in het hotel (zelfservice)
• uitgebreid informatiepakket met o.a. fietsroutes en een beschrijving van bezienswaardigheden op de route
• ondersteuning en begeleiding door chauffeur/reisleider
• parkeer- en tolkosten

Niet inbegrepen:
Niet genoemde excursies en excursiekosten zoals entrees, gids-, veer- en bootkosten, tenzij onder inbegrepen aangegeven.

Overige

In principe wordt het programma zoals beschreven aangehouden. Programmawijzigingen c.q. aanpassingen door chauffeur mogelijk.

Toeslag: 
• eenpersoonskamer € 59,50 
• huurfiets vanaf € 80,-

Ophaalschema: 
Bij deze fietsreizen is een beperkt ophaalschema van toepassing.

Fietsbus: 
Deze fietsvakantie wordt uitgevoerd met één van onze luxe touringcars met een speciale fietsaanhanger. D.w.z. dat uw eigen fiets (of eventueel uw huurfiets) een plaats krijgt in deze aanhanger. Op deze manier kunt u op de fiets die u gewend bent op comfortabele wijze genieten van uw actieve vakantie.

Begeleiding: 
De chauffeur is bij deze reis net als bij al onze andere reizen uw begeleider en aanspreekpunt. Bij vragen, wensen, problemen (bijv. met uw fiets) zal hij u met raad en, indien mogelijk daad, ter zijde staan. Hij blijft gedurende de reis in de buurt en is mobiel bereikbaar. Indien nodig brengt hij u ’s morgens naar het beginpunt van de fietsroute en haalt hij u in de loop van de middag op bij het eindpunt van de dag.

Foto's

Beoordelingen

Vertrekdata Elfsteden Fietstocht

Vertrekdata Reisduur Prijs Vertrekgarantie  
16-07-2022 8 dagen €690,00 Direct boeken
20-08-2022 8 dagen €690,00 Direct boeken
17-09-2022 8 dagen €690,00 Direct boeken

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws!